Stručna tribina "Sistem daljinskog grejanja - izazovi savremenog potrošačkog društva"

Organizacijа potrošаčа Krаgujevаc, članica Nacionalne organizacije potrošača Srbije, organizovala je stručnu tribinu posvećenu sistemu daljinskog grejanja. Uz učešće više od 40 značajnih aktera učinjeni su važni koraci ka razumevanju prava potrošača na raskid ugovora, ali i svih specifičnosti koje se tiču grejanja u stambenim zgradama.

Obeležen svetski dan prava potrošača

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Vesna Kovač je povodom Svetskog dana potrošača, organizovanom u tržnom centru „Delta city“, istakla da je svest građana Srbije o potrošačkim pravima mnogo razvijenija nego pre pet godina, kao i da je dostigniti nivo zaštite potrošača u praksi blizu evropskih standarda.

Image 02

Upravljanje - kontrolisanje i održavanje dečjih igrališta

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije u želji da zainteresuje stručnu javnost i podigne nivo edukacije i svesti o principima i trendovima igre dece, organizovalo je II Međunarodni stručni skup – "Igra u otvorenom prostoru".

Image 01

Tokom 2018. godine Sаvetovаlište primilo i obradilo više od 3.000 prigovora potrošača

Tokom 2018. godine Savetovalište za potrošače je ukupno primilo i postupalo po 3.161 pojedinačnih prigovora potrošača iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije. Ubedljivo najveći broj potrošača je iz Kragujevca - čak 1.411, što čini čak 40% od ukupnog broja.

Image 02

Falsifikati odeće i obuće preplavili celu Evropu

Sreda, 27.03.2019.

Roba za evropsko tržište stiže preko Albanije, Egipta, Maroka i Ukrajine, a to su i glavne tranzitne tačke. – Trgovina falsifikovanom robom vredna oko 460 milijardi evra širom sveta.

Poslednji izveštaj Kancelarije za intelektualnu svojinu (EUIPO) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazao je da je 6,8 odsto uvoza u EU krivotvorena i piratska roba vredna 121 milijardu evra, prenosi „Euraktiv”. Ove informacije zasnovane su na podacima od oko pola miliona carinskih zaplena različitih međunarodnih organizacija.

 

Nastavak

Nema više skrivenih troškova u ceni turističkog aranžmana

Sreda, 20.03.2019.

Novi zakon o turizmu obavezuje agencije na pošteniji odnos prema putnicima, ali i propisuje depozite kao uslov dobijanja licence, što je mnoge zabrinulo.

Turističke agencije više neće moći da nude ili reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni, budući da su mnoge od njih do sada upravo na ovaj način privlačile kupce. Aranžman bez aerodromskih taksi više neće stajati u ponudi, jer će, prema novom zakonu o turizmu, agencija biti u obavezi da ističe jedinstvenu cenu aranžmana, odnosno iznos koji podrazumeva sve prateće troškove i bez kojih putnik ne može da započne putovanje.

Nastavak

Svetski dan prava potrošača: "Verujmo pametnim proizvodima"

Sreda, 13.03.2019.

Upotreba pametnih proizvoda umnogome je olakšala život savremenog čoveka. Danas se na tržištu mogu pronaći uređaji sa različitim specifikacijama i funkcijama, koji, osim što ljudima omogućavaju brže i efikasnije izvršavanje poslovnih obaveza, pomažu i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kako se Srbija nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, sve više se osećaju tendencije ka modernom načinu života koji uključuje i široku primenu pametnih uređaja, te se redovno izveštava o tehnološkim inovacijama i brojnim istraživanjima vezanim za iste. Međutim, korišćenje pametnih uređaja sa sobom nosi i različite rizike, prvenstveno narušavanje privatnosti potrošača i transparentnost njihovih ličnih podataka. Povodom Svetskog dana prava potrošača Consumers International, međunarodna organizacija potrošača, čija je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) članica, informiše o tome koja sve prava konzumenata ovih uređaja mogu biti narušena i sa kojim se sve opasnostima oni mogu susresti prilikom koriščenja pametnih proizvoda.

 

Nastavak

Naše usluge

  • INFORMISANJE
  • SAVETOVANJE
  • POSREDOVANJE
  • ZASTUPANJE